SCM music player

24. června 2016

Přiživuju své vnitřní dítě...

cartoonnetwork and 👑 image

Spousta lidí si pod pojmem animovaný seriál většinou představí Simpsonovy, Futuramu nebo třeba South Park. Zbytek odsoudí jako blbosti, z nichž před lety vyrostli. Další část jako jedinou animaci, která stojí za zkouknutí, označí tu japonskou. A potom je tu ta poslední skupina, jejichž vnitřní dítě ještě neumřelo, která je schopná na vážno prožívat i seriály určené převážně dětskému publiku. A že jich není málo; vznikají fandomy, plné všemožných ne-tak-úplně-dětských fanfikcí, fan artů či alternativních vesmírů. Mezi tyto lidi se řadím také já a ráda bych v tomto článku představila několik animovaných seriálů, jež v sobě skrývají mnohem víc než by se na první pohled mohlo zdát. (Né, v žádném případě jsem to nenapsala proto, abych se mohla hodiny hrabat v gifech na Tumblr a nevyčítat si, že prokrastinuju)

1. Avatar: The Last Airbender

gif, teens, and girl image

Water. Earth. Fire. Air. Long ago, the four nations lived together in harmony. Then, everything changed when the Fire Nation attacked. Only the Avatar, master of all four elements, could stop them, but when the world needed him most, he vanished. A hundred years passed and my brother and I discovered the new Avatar, an airbender named Aang. And although his airbending skills are great, he has a lot to learn before he's ready to save anyone. But I believe Aang can save the world.

S tímto animákem se hodně z vás pravděpodobně někdy setkalo už v dětství, protože mám pocit, že  má i českou verzi, která mimochodem celkem nedávno běžela na Déčku. 
I když můžeme v Avatarovi vidět sem tam nějaké to klišé, spojení asijské kultury, animace s prvky od Japonců a amerického humoru se opravdu skvěle podařilo. Přestože je Avatar zaměřen na osoby okolo deseti let věku, tvůrci v žádném případě diváka nepodceňují. Také musím zmínit opravdu fantastické souboje, na které je radost pohledět, vesměs milé, propracované postavy a skvěle vymyšlený fantasy svět.  

2. Over the Garden Wall

cartoon, gif, and wirt image

Tak tady už nejspíš zabrousím do trochu neznáma, takže bude třeba nějaký ten úvod do děje. Ve zkratce se příběh točí okolo dvou bratrů Wirta a Grega, kteří jednoho podzimního večera zabloudí trochu dál do podivné krajiny zvané The Unknown, tedy Neznámo, a snaží se nalézt cestu zpět domů. Kromě mnoha bizarních bytostí zde však bloudí také bestie, která náhodné poutníky jen tak odejít nenechává. 
Tuto kratinkou desetidílnou sérii jsem viděla teprve nedávno, už jsem ale tomuto podivnému, mírně děsivému a zajímavě vyprávěnému seriálu dočista propadla. Po internetu se nesou teorie, že je Over the Garden Wall inspirováno knihou Božská komedie středověkého básníka Danta Alighieriho, kdybych ty serióznější z vás ještě nenalákala. 

3. Steven Universe

amethyst, garnet, and gif image

Snad ze všech animáků je právě Steven Universe moje absolutní srdcovka. Ze začátku se může zdát, že to není žádná sláva, ale postupem času začne seriál a jeho postavy dostávat hloubku a vy zjišťujete, že to naprosto zbožňujete. 
Děj vypráví o Stevenovi, trochu oplácaném chlapci, který nadevše miluje jídlo, a jeho kamarádkách (nebo spíš náhradních matkách), Pearl, Amethyst a Garnet. Ty však nejsou ani trochu obyčejné. Jedná se o mimozemské bytosti, jejichž život a supersíly se váží na drahokamy, podle nichž získaly svá jména. Také Stevenova matka mezi ně patřila a Steven po ní všechny její schopnosti zdědil. Jediným problémem je, že netuší, jak je ovládat. 
Jestli máte náladu na něco roztomilého, emotivního s překrásnou animací, rozhodně Steven Universe nevynechejte.

4. Star vs. The Forces of Evil


gif and star vs forces of evil image

Tento mírně švihlý a poměrně nový seriál, vysílaný na Disney Channel, se již brzy dočká druhé série. Vypráví o potrhlé princezně - válečnici z království Mewni, která právě obdržela od svých královských rodičů kouzelnou hůlku, předmět téměř neomezené moci.  Nikdo si však není jistý, jestli díky své lehkomyslnosti a divokosti za týden nezboří celou říši, tak je poslána na pozemskou střední školu, přímo do života jednoho z jejích studentů, Marca Díaze, který během jediného dne stihne obrátit vzhůru nohama. Její hůlka se totiž stala cílem nemalého počtu nestvůr, prahnoucích po jejích magických silách.
Asi bych ho nezařadila do stejné kategorie oblíbenosti jako předchozí tři, každopádně je to skvělá oddechovka, u níž se každá dětská i dospělá duše skvěle pobaví.

5. Adventure Time


beautiful, cartoon, and truth image

Adventure Time jsem začala sledovat poměrně nedávno, ale už se od toho prakticky nemůžu odtrhnout. Je to naprosto úžasná záležitost, z níž si dětský divák odnese vzpomínky na zábavnou, potrhlou pohádku, zatímco ti odrostlejší si více všímají chytře podstrkovaných střípků informací a vytvářejí si vlastní obraz o pokřiveném postapokalyptickém světě a jeho hrdinech. Právě v tom spočívá kouzlo tohoto seriálu -  tvůrci nevnímají lidi za obrazovkami jen jako nějaká nemyslící stvoření, kterým se všechno musí servírovat až pod nos. Přidejme ještě výbornou animaci, spousty narážek na všechno možné, zajímavou škálu postav a jste v sedmém nebi. Adventure Time nezískalo tak velkou popularitu pro nic za nic, to vám povídám.


Sledujete animáky? Jaképak? Nalákala jsem vás aspoň na jeden?


Žádné komentáře: