SCM music player

14. prosince 2016

Magnus Chase and the Hammer of Thor | Recenze

Název: Magnus Chase and the Hammer of Thor
Autor: Rick Riordan
Díl: 2/?
Počet stran: 472
Nakladatelství: Puffin Books
Vydání: první

Poté, co úspěšně oddálili konec světa Ragnarok, byli Magnus a jeho přátelé přesvědčeni, že se jejich životy vrátí do jakž takž normálních kolejí a vikinští bohové je nechají na pokoji. Jenže co se nestalo. Pověstné kladivo boha Thora se zase ztratilo, což by nebylo tak neobvyklé, kdyby nepadlo do rukou jeho nepřátel. Invaze obrů do Midgardu, světa obyčejných lidí, je na spadnutí a s ní samozřejmě  Ragnarok.
Jedinou osobou, která může kladivo získat zpátky je však úlisný bůh Loki, jehož plány a manipulace nikdy nepřinášejí nic dobrého a prospěch z nich má jedině on sám.



Jelikož se mi první díl Magnuse zdál celkem příjemný, rozhodla jsem si v rámci svého Projektu na podporu tvorby Ricka Riordana (tzn. už-nestáhnu-z-netu-ani-jedinou-jeho-knihu) koupit díl druhý. Už jenom kvůli té fantastické vlčí obálce to stálo za to.

Zdroj
Číst Ricka Riordana je zkrátka sázka na jistotu. Jeho série (a jednotlivé knihy) mají každá téměř naprosto stejnou kostru, mění se jen situace, prostředí, postavy a bohové. Kdybych byla nějakým kvalifikovaným knižním recenzentem, asi bych Hammer of Thor pěkně zepsula a poradila panu Riordanovi, ať si dá se psaním na chvíli pauzu. Já ale patřím k těm jedincům, jež bezhlavě hltají naprosto všechno, co ten chlap napíše, takže sice nejsem nijak výrazně překvapená, nicméně tu knihu zbožňuju.
Má všechno, co má klasická riordanovka mít: napínavý děj, situace přímo k popukání, výtečné postavy a nesmí chybět ani konec světa. Ať hledám chyby, jak chci, prostě mě to bavilo a tečka.
Vikinská mytologie je navíc pro mou osobu něčím úplně novým, veškerá jména a informace tedy nasávám jak houba. Rick to také dokáže podat hrozně poutavě a jednoduše, každého boha či bytost si podle něčeho zapamatujete a doslova přes noc je z vás rázem odborník na severskou mytologii.
Opět také cestujeme spolu s hrdiny nejen napříč Amerikou, ale také skrze všech Devět světů a nechybí také stará dobrá Valhalla - místo, kde nemrtví válečníci a valkýry čekají na poslední boj, který nastane při konci světa.

Zdroj
Co na Rickových knihách miluji ze všeho nejvíce, jsou postavy. Mohlo by se zdát, že už se musí po tolika různých sériích navzájem plést, kupodivu ale ne. Každá z nich má něco, čím je jedinečná a kupříkladu Magnus s Percym či Annabeth se Samirah spolu mají společného opravdu málo.
Magnus Chase je mi jakožto hlavní hrdina neskutečně sympatický. Nejedná se o žádného udatného bojovníka, ani o vyvoleného, okolo něhož se otáčí celý vesmír, snaží se ale ochránit své přátele, ať to stojí, co to stojí. Mám pocit, že bych si s ním dobře rozuměla.
Samirah Al Abbas je snad první muslimská postava, o níž čtu v knize "jen tak mimochodem". Což mi připadá hrozně fajn, protože jediné knihy o muslimkách, které se v ČR vydávají (aspoň co si tak všímám) jsou většinou takové ty depresivní věci o ženách, utlačovaných svými manželi nebo otci. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale není to typ literatury, který bych vyhledávala. Jsem prostě ráda, že v té knížce Sam je, už jen proto, že by bez ní nejspíš všichni umřeli během několika dnů.
O Blitzovi, trpaslíku se zálibou v módě, a Hearthovi, neslyšícímu elfovi se snad ani nemusím nějak déle rozepisovat. Tahle dvojka je prostě skvělá.
Jako poslední bych chtěla zmínit přítomnost jedné fantastické osůbky jménem Alex Fierro, s níž rozhodně není radno si příliš zahrávat. Jestli mám teď právě na někoho knižní crush, je to právě on/a. Promiň, Magnusi.

Rickovy knihy se sice obsahově velmi podobají, v některých aspektech je přece jen pozorovatelný jistý vývoj. Toho hlavního si všimne jistě každý - je jím totiž diverzita postav. Americký národ se přece skládá z mnoha jiných národů poslepovaných do kupy, tak proč by tomu v knihách mělo být jinak? Také se Rick poměrně slušně rozjel se zastoupením z řád LGBT+ komunity, což je obdivuhodné. Pokud jste očekávali nějakou závratnou novinku, kniha vás pravděpodobně zklame, pokud jste si však už na Rickův styl zvykli a nevadí vám, Magnuse vřele doporučuji.

Hodnocení:
80%



Žádné komentáře: